Rast izvoza namjenske industrije

Bez autora
Feb 04 2024

BiH nastavlja da obara rekorde kada je riječ o izvozu oružja i municije, a da je tako pokazuje i podatak da je u prošloj godini namjenska industrija u inostranstvu isporučila proizvode vrijedne oko 241 milion KM, što je za čak 45 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Najviše su izvožene bombe, granate, torpeda, mine, rakete te slična vojna municija i njihovih dijelovi.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rast izvoza započeo je od 2020. godine kada je na ino-tržište plasirano naoružanje vrijedno 141 milion maraka, a godinu kasnije oko 192 miliona maraka.

- Kao i prethodnih godina BiH je najviše oružja izvezla u Sjedinjene Američke Države, Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju. Osim ovih zemalja pri samom vrhu su i Srbija, Slovačka, Njemačka, Kongo i Češka - kazala su iz UIO BiH.

Ovakvi podaci nisu iznenadili ni ljude u namjenskoj industriji. Većinski vlasnik kompanije “Tehnički remont Bratunac” (TRB) Slavenko Ristić rekao je za “Glas Srpske” da je iz mjeseca u mjesec sve veća potražnja sa oružjem, a za to je zaslužno više faktora.

- To me ne iznenađuje, s obzirom na to u kakvom vremenu živimo, ne postoji međunarodno pravo, a potražnja za oružjem nije uslovljena samo sukobom u Ukrajini. Gotovo smo ubijeđeni da će ovaj trend kako ove godine tako i naredih samo rasti - rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, ovo je i šansa za razvoj namjenske industrije, a imaju dobru saradnju sa zemljama kojima isporučuju proizvode.

- Svaki proizvođač namjenske industrije u BiH i Srbiji je na maksimumu svojih kapaciteta a potrebna su dodatna ulaganja u ovaj sektor, tu mislim na nova zapošljavanja i jačanje ekonomije, a kao odgovorna kompanija planiramo nova ulaganja. Uz nas tu je firma “ORAO” iz Bijeljine i to je čime Srpska u ovom trenutku raspolaže - rekao je Ristić dodavši da su ove godine zaposlili šest mladih inženjera sa regije Birač.

Ristić kaže da nisu odustali ni od otvaranja nove fabrike oružja, samo je pitanje da li će to biti u Banjaluci ili nekom drugom gradu. Naglašava da će fabrika biti na prostoru Srpske, imaju punu podršku Vlade Srpske, a administrativni poslovi već su završeni.

- Jedini razlog zašto već nismo ušli u tu priču je što kamatna stopa trenutno nije odgovarajuća. Naime, u našem biznis planu je predviđeno da taj projekat finansiramo uz kamatu od tri do četiri odsto, a sada su one oko 10 odsto pa ne žurimo i čekamo pravi momenat da se stabilizuje tržište. Uz to u sektoru realne ekonomije pružiće se prilika za 300 novih radnih mjesta te ćemo na taj način da obezbijedimo ostanak mladih, ali i kompletnih porodica u našoj zemlji, što nam je jedan od prioriteta - rekao je Ristić.

Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prošloj godini uvoz oružja i municije bio je sličan onom iz 2022. godine.

 - Na području BiH lani je uvezeno oružja u vrijednosti od 24, 498 miliona KM, a najveća je bila potražnja za granatama, minama i municijom - istakli su iz UIO BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik